Min biodling maj 2019

2019-05-18

I eftermiddag gjordes en granskning av bisamhället som pollinerar i grannskapets omgivningar. I kupan fanns endast några grundbyggen av cellkoppar för framtida svärmdrottningceller. Nästa vecka planeras att göra svärmdämpande åtgärder. Bina har ett skarpt drag från någon blomma. Det känns på den söta doften som strömmar ut ur kupan speciellt om kvällarna. I kväll vid halv åtta tiden kom de sista bin hem till kupan. Växten som bina ivrar att besöka lockar dem mer än vad maskrosblom gör. Pollenets färg avslöjar att det inte är maskros som besöks. Färgen är åt den gråvita nyansen. Bina är flitiga med att göra besök på vattenplatsen, de är flitiga med att hämta vatten.

Mvh

2019-05-17

Måndagen den 13 maj vid middagstiden matades pollinerarsamhällena i stan. Möjligen det kunde få i gång bina att söka efter blommor att befrukta. Tog senare på eftermiddagen beslutet att söka upp ungdrottningen i det lilla bisamhället på en låda. Efter att hon dödats förena den kupans låda och bin med samhället vid sidan som fungerar. Det bisamhället kan senare delas för att undvika svärmning. Bisamhället får uppvisa tillräckligt med krypande drönare innan en delning kan ske. Det finns enkla metoder att avleda bina från att svärma. Vädret har varit samt är riktigt svalt för årstiden, får se hur fortsättningen blir?

Mvh

2019-05-15

Söndagen den 12 maj på kvällen fick 2 bisamhällen åka på vandring för pollinering i stadsmiljö. Det blev de 2 svagaste, bland annat samhället som under lördagen hade visat nödceller. De båda stod på 2 lådor yngel. Samhällena surrades samt ingången tätades för att inte bina skulle kunna komma ut under flytten. Dagen efter medium förmiddag kollades båda om hur de hade klarat transporten.

Mvh

2019-05-13

Lördagen den 11 maj bjöd på bra väder för biodling. Samhällena kollades upp om hur deras kondition var vid det tillfället. Över lag var allt i sin ordning, flertalet utökades med ett spärrgaller samt en skattlåda på toppen. Några kunde inte utökas med en skattlåda på grund av svaghet. I ett bisamhälle hittades 5 – 6 nöddrottningceller. Kupans drottning hade på något sätt inte varit till fylles. Hon bråkade förra året också. Då var det något liknande. Då spärrades drottningen ned på en låda, därefter blev det inga nödceller. Förra året liksom nu är lika. När drottningen går upp i andra lådan för att lägga ägg. Bina i underlådan känner inte av drottningens odör och börjar bygga nöddrottningceller. Drottningen går strax ned till underlådan. Bina i andra lådan tappar då bort drottningens odör samt börjar bygga nödceller. Vid översynen beslutades att kolla det här samhället lite extra inom ett par dagar. Ett par filmer visar något av lördagens syssla.

I det soliga samt varma vädret hade bina riktigt bråttom med att hämta hem det livsviktiga pollenet till sitt yngel. Ett par filmer visar deras aktivitet.

Mvh

2019-05-08

Snart är det tid för att planera för årets drottningodling. Ska bli spännande om det går att odla drottningar i år. Säkert går det att föda upp dem. Svårigheten kan vara att få dem parade.

Mvh

2019-05-06

En dag med ostadigt väder med regn samt hagel och låg temperatur plus 9 grader. Bigården besöktes tidig eftermiddag. Bisamhällena tilldelades ca 2 hg. honung samt ca 2,5 dl. varmt vatten. När de tidigare har fått det här tillskottet är det bäst att fortsätta med stödet. Det har börjat bli vaxbygge i samt runt hålet i drivoderbrickan. Gör en titt ner i yngellådan om vädret visar sig vara lämpligt kommande fredag. Det börjar bli dags att ställa på låda 3. Bina kan då bygga ut vaxkakor i stället för att bygga fast brickan mot ramarna. Har inte kollat! Eftersom det finns vax på brickan finns det säkert vax under den också.

Mvh

2019-05-03

Dagen bjöd på en kall förmiddag med vinddrag från norr. Eftermiddagen något varmare eftersom bina hade hastig trafik i kupans ingång. De flesta hade inget pollen med sig hem, något bi hade endast riktigt lite ljust gult med sig. Vinden kändes liksom isande kall från norr. Fältbina är tydligen ena riktiga kämpar att motstå det något svala vädret för sin överlevnad.

En del filmer har spelats in sedan tidigare. De finns på den här spellistan. Några finns på en annan lista, de går att se via bloggen. Filmer spelas in flera gånger över tid.

Mvh

2019-05-02

Åter en dag hos bina! Anledningen var dagens samt några kommande dagars svala väder därtill skarp blåst från norr. Förmiddagens temperatur endast plus 7 grader. Strax innan besöket fylldes två 1 liters flaskor med ca 50 gradigt varmt kranvatten. Varje bisamhälle fick 2,5 dl. vatten på drivfoderbrickan. Där på brickan var det full aktivitet med bin som slickade i sig av kvarvarande honung. När de fick vattnet var de snabba med att gå till det samt suga i sig vatten. De visade i och med det att vattnet var välkommet. Om det dåliga vädret håller i sig får vatten ges omigen. En del av samhällena hade inte mycket honung kvar på brickan. Den får fyllas på om någon dag eller två.

Detta merarbete att tidigt på säsongen starta upp bisamhällena till att få dem någorlunda starka. Anledningen är några textrader i en tidning under våren 2018. Där det framgick att bisamhällena i regel var svaga på våren. Det här gjorde att de inte kunde tillgodogöra sig något från höstsådda oljeväxter. Bisamhällena har drivfodrats tidigare år också utan något extra för det. Det här årets biodling planerades i mitten av juli 2018. Då genom att driva på binas yngelproduktion under 1,5 månad fram till början av september. Ska bli intressant att se om samhällena är starka nog att möta oljeväxterna?

Mvh

2019-05-01

Oljeväxterna öppnade sina pollengömmor i går den 30 april. Bina kom då hem med rikliga mängder av pollen till sin kupa. Växtens blommor lyser ljust gult över stora delar på slätten. Blomningen har nyss börjat! Hur temperaturen blir framledes är avgörande för att bina ska kunna hämta mer av livsviktigt pollen.

Bina kom hem sparsamt med pollen, för låg temperatur utomhus. Trafiken i kupans ingång var bin som hämtade vatten. En lite film får visa det hela. Kameran ligger ned i ingången, man får i tanken vrida filmen 90 grader motsols. Det hörs ett mullrande ljud från bina i kupan. Det förmedlar om att det finns en del biyngel i kupan.

En del filmer har spelats in sedan tidigare. De finns på den här spellistan. Några finns på en annan lista, de går att se via bloggen. Filmer spelas in flera gånger över tid.

Mvh

Lämna ett svar