Min biodling juni 2022

22-06-26

Det finns knappt tid för att uppdatera de här sidorna. Bina är i full gång med att hämta hem vintermat. När de nästan har gjort klart ramarna inför vintern, då skördas dem från bina. De har tidigare gjort ett bra jobb, när vintermaten försvann fick bina börja om med att hämta mer vintermat.

Det ser ut att bli mycket honung i år.

Mvh

Jaha, då har årets månad juni uppnåtts i ordningen. Det har inte blivit mycket skrivet på dessa sidor under första halvan av det här året.

Min biodling är i gång som vanligt. För en vecka sedan gjordes en avläggare samt att tio bisamhällen försågs med varsin mellanbricka.

Avläggaren blev inte som det hade hoppats, drottningen kom inte med vid tillverkningen av avläggare. Det syntes enkelt eftersom det var täckta drottningceller i avläggaren. Det blev att söka efter drottningen i modersamhället. Hade tur hon hittades på den andra ramen. Den fick byta plats med en ram i avläggaren. Om en vecka rivs alla drottningceller utom en i modersamhället. Mot slutet av månaden finns där en fungerande drottning.

I dag plockades mellanbrickorna bort vilket meddelar att binas svärmning har stoppats för det här året.

Över mellanbrickorna var ett trådspärrgaller placerat. Detta för att förhindra att drönare inte skulle komma upp i skattlådorna samt bli kvar där efter processen. Vill inte ha drönare med i Apideorna vid odlingen av drottningar.

I ett par bisamhällen var det rikligt med döda drönare. Det fanns även krypande drönare i de båda samhällena. Drönarna på galleret var drönare med en mörkare färgnyans, även vita förekom. Under den senaste veckan har det varit dåligt väder. Det kom inte in någon föda till bisamhällena. Det gav resultatet att bina fick en känsla av stundande svält. Det gjorde att bina rensade ut alla drönare som befann sig i drönarecellerna i drönarramarna. I dessa celler var det i dag nyindragen nektar.

I ett annat bisamhälle hade bina rensat ut drönare som var helt gulvita till färgen. Det förekom bisamhällen som inte hade några döda drönare på galleret.

Några bilder får visa hur det såg ut på gallerena.

Mvh

Lämna ett svar