Hej Naturen 2020

2020-06-03

Söndagen den 31 maj i år blev det en lyckad vildsvins safari. Det blev en lång väntan innan vildsvinen visade sig. Vid ca klockan halv nio, efter tre timmars spännande väntan kom vildsvinskultingarna fram ur buskagen vid två tillfällen.

Önskan är att få filma även vildsvins-galt och sugga, de är nog svårare att få med på film. Med lite envist väntande i gömslet kan det nog lyckas. Har väntat flera timmar, dagar för att få vildsvin på film. Vad det blir i kväll till sena natten får tiden utvisa?

Mvh

2020-05-24 

Dagen har bjudit på mycket regnskurar, har trots det varit torrskodd. En något sval dag. I dag en tur till naturreservatet Idhult. Det är alltid roligt samt nöjsamt att besöka den platsen. Bilder som visar upp skönheten i den naturen. 

Mvh 

2020-05-13

Åter ett besök vid åteln, nu tidig morgon den 2020-05-09. Var vid gömslet tidigt på morgonen, solen hade inte gått upp, klockan var strax innan halv fyra. Luften kändes kall det var bara plus 1 grad. Det var fortfarande mörkt, klockan 04.30 gick solen upp. Det var helt stilla i naturen, dagen hade bara börjat. En del fåglar syntes vid åteln. De kommer på film när de är redigerade. Strax innan klockan 05 smög något långbent inne i skogen. En älgko kom fram till åteln. Hon är på filmen här.

Mvh

2020-05-07

Att sitta i ett gömsle samt bevaka vad som händer vid en åtel på en kväll. Satt i går ca 2 timmar samt spelade in vad som rörde sig vid åteln. Den kalla blåsten trängde in i gömslet, blev inte gammal där. Lite film blev det i alla fall, den återges här.

Mvh

2020-04-04 

Naturen är riktigt igång! Det här visar tidiga vårblommor samt buskars blad som håller på att komma ut ur bladknoppen. Några bilder får visa… 

Mvh 

2020-03-05

Nog är våren på gång med några tidigt blommande blommor.

Trädgårds iris
Snödroppar

Mvh

2020-03-01

Den hittills varma vintern har drivit växternas knoppar att svälla ut. Snart kommer deras blad fram.

Äppelträd, sommarfrukt
Förädlad syren

Mvh

2020-02-29

Häckbuskar oxelkonaster

De varma januari samt februari har drivit fram häckbuskars lövsprickning. För några dagar sedan kom det ned en riktig koka med snö. Den ligger fortfarande kvar lite här och där som här på häcken oxelkonaster där bilden ovan togs i går.

Mvh

Det sitter i ytterväggarna

2020-01-26 

Det sitter i ytterväggarna 

I dag på förmiddagen beslutades att göra ett besök vid Kävarp. Termos med fikabröd packades i den lilla ryggsäcken. Strax efter middagstid stannades bilen vid stället. Det ligger där inbäddat i skogen, stillhet samt tystnad råder i omgivningen. Minnena kommer tillbaka från svunnen tid kring 1960 –70 talen. Där bodde då ett par syskon, syster samt bror. De var till åren vid den tiden, drev ändå lite lantbruk därtill en liten byaaffär. Har köpt både en arbetsskjorta, läskedryck jämte en del frukt där. På den tiden var torpet kringvuxet av riktigt gammal skog. Under de åren besöktes den ofta vid sökandet efter både svamp och bär. Det är som om tiden har stått stilla! Alla husen ser lika ut som då när torpet besöktes för 50 – 60 år sedan. Av ett riktigt gammalt litet timmerhus var nu i stort sett bara husets knutar kvar. Minns att husets tak hade fallit ner redan vid de första besöken. I boningshuset har ingen bott på länge! Inga möbler finns kvar där. Synd att fastigheten ska förfalla! Naturen tar sakta men säkert tillbaka det den en gång har förlorat! Den gamla skogen runt omkring har avverkats, ca 10 årig skog står där i dag. De gamla platserna med svamp därtill bär är borta. Där i denna gamla omgivning intogs fikat, kaffe, bulle o kaka. Minnena från svunnen tid sitter i fastighetens ytterväggar! 

Mvh 

2020-01-25

Prat om en åtel 

Såsom jägare erhålls mycket erfarenhet om jakt. Visst blir det en del över tiden. Det skjuts väl en hel del vildsvin nu? Ser att åteln är matad med diverse godsaker till skogens svin. Ja, den matas med potatis samt bröd som har passerat sista datum därtill lite spannmål på marken. Knallade iväg i går kväll vid sjutiden till jaktkojan. Det dröjde ända till vid elvatiden nästan midnatt innan det kom fram ett vildsvin till åteln. En stor rackare nästan två meter lång! Det syntes via bössans mörkersikte. Den kom ut från skogen lite avvaktande, tittade fram emot jaktkojan. Tanken var nog att kojan var farlig. Grisen hade tydligen tidigare erfarenheter om kamrater som hade fallit till marken på den här platsen. Hungern tog överhand! Vildsvinet gick fram till potatisen samt tog sig en tugga därtill genast sprang in i skogens skydd. Efter en stund var den tillbaka jämte hämtade mer. Åter i skydd av skogen! Det här fortskred några gånger. Senare den stora lådan med lock på. Där var brödskivorna förvarade. Djuret kände lukten av brödet! Med trynet slängdes locket av lådan! Några brödskivor i munnen samt åter i skydd av skogen för att där äta upp brödet. Efter att det här upprepats några gånger kände sig grisen säker på att vara ensam på platsen. När den vände bredsidan mot kojan då gick en kula iväg. Djuret föll död till marken genom ett nackskott. Avståndet mellan åteln samt kojan ca 30 meter.  

Mörkersikte är väl något nytt inom jaktkretsar? Ja, det är ett måste vid jakt av vildsvin. Nu har det blivit ännu bättre. En liten batteridriven lampa är placerad under jaktvapnets pipa. Det gör att siktljuset blir ljusare strax innan skottet går iväg fast att det är grönt till färgen. Med den siktmöjligheten kommer skottet endast någon centimeter fel. 

Hur tas raggen bort? Skollas det samt raggen skrapas bort? Det är ingen skillnad på ett vildsvins päls samt en älgs. Båda djurens päls flås av. En sådan päls går det att hänga över ett staket med raggen nedåt! Gjorde det vid ett tillfälle! Tänkte att låta skogens fåglar få ta del av fettet på pälsens köttsida. Blev det som tanken var? Skinnet hängde inte länge där. Tydligen hade en räv fått lukt på det samt dragit iväg det till skogen. 

Med tanke på hur väl det är upptrampat vid åteln. Då tyder det på mycket med vildsvin i trakterna. Ja, här fälldes 22 vildsvin under hösten 2019. Det är bra att de hålls efter genom att reducera antalet av dem. 

Mvh

2020-01-21

I söndags var det tid för vila samt en stunds vistelse ute i naturen. Den tjugonde dag Knut plockades allt julpynt bort samt det tidigare togs åter fram. All grönska såsom julgran samt ris av ene kom bort. Det finns inte mycket med grönt eller blommor att ta in vid den här tiden av året. Inte handfallen för det, packade ryggsäcken med termos kaffe samt fikabröd. Färden gick ut i urskogen för att där hitta något som kunde ersätta julens grönska. Efter ca ett par timmes resa, stannade till för ett ögonblick. Riktigt fint blåbärsris samt lingonris gick att se. Fastnade för blåbärsriset, av det ett riktigt stort fång togs med hem. Kan hända det blir blåbär till påsk! I alla fall blad samt blommor. Ett litet träd av asp går att se i bakkant av riset, barken vid trädets fot har skavts bort. En rådjursbock har kliat huvudet mot trädets stam. Frågan kom var att hitta en lämplig fikaplats? Tanken blev att åka till en känd plats. Där gick inte att fika, platsen var upptagen av en stor grupp jägare samt deras bilar. En annan plats fick sökas upp. Det blev vid en mindre sjö, körde fram mot stranden samt såg ut över sjön. Det hade varit några grader kallt natten innan eftersom vattenytan var stel av riktigt tunn is. Dagen bjöd på klart väder med en skarp sol. Där vid sjön visade det sig att vara en fin plats fika.

Mvh