Min biodling mars 2020

2020-03-31 

Dagen bjöd på något soligt väder plus 8 grader C. Blåsten friskade på ordentligt från nordväst. Bisamhällena tilldelades återigen 0,5 liter sockervatten. Några bin syntes inte till i flustren. Visserligen var det + 8, den skarpa blåsten kändes riktigt kall påminde om snö. 

Våren puttrar i alla fall på, några blommor strävar upp mot skyn. De tycks inte trivas något vindare i den kalla blåsten. 

Mvh 

2020-03-30 

Under förra veckan gjordes täta besök i bigården. Det som orsakade det var om bina var ute samt gjorde vårens första rensning. Har haft ögonen samt tankarna på ett bisamhälle som var riktigt lätt i vikt vid städningen av bottnarna. I dag för en vecka sedan stals två fulla ramar med vintermat från ett svagt samhälle. Dessa två i mitten av en ny låda samt tre utbyggda mellan dem jämte utbyggda ramar ömsom. De utbyggda ramarna fick lite vattendimma på sig. Därefter placerades den lådan med ramar under den tidigare vinterlådan. Vattnet på ramarna tvingade ut bina att rensa sig i förtid. Temperaturen var mellan plus 8 – 10 grader C. Den 24 i månaden flög det i de flesta bisamhällena. Den 26 var det allmän rensning från samtliga bisamhällen. Då på eftermiddagen fick sex samhällen en ny låda med utbyggda ramar under den tidigare vinterlådan. Eftersom temperaturen var kring plus 12 – 13 grader C vaknade intresset att titta ned i samhällena. Tänkte i nästa stund att inget skydd var med. Gick trots det in i ett samhälle dumt nog. Det avslutades raskt, bina var inte ett dugg intresserade av detta. Flera av dem var riktigt stickiga! De blev säkert senare nöjda när de fick sockervatten tilldelat 0,5 liter till vardera fritt i foderbrickan. Dagen efter åter hos bina för att kolla deras beteende i flustren. Bin flög ut samt in igen efter en stund. Tänkte! Är det tjuvande bin som är i farten. Stod länge vid kuporna för att urskilja hur det låg till. Det var endast i två kupor som det var ivrig trafik ut – in. Kollade noga på trafiken, nej det var inget tjuveri på gång. Det var vattenhämtare som vågade livet för att förse samhället med vatten. Några hemvändande bin hade tidigt pollen med sig hem. En del bin städade ut döda kamrater samt flög ut med dem till naturen. Besöket i bigården orsakade några svullnader i pannan, i ögonbrynen, ett ögonlock föll ned. Bina gillande inte min svarta mössa. Efter att ha tagit av den upphörde bina med att vara stickiga! 

Mvh 

2020-03-21 

Bisamhällena har i denna speciellt svåra tid inte blivit bortglömda. Besökte dem måndagen den 16 i denna månad. Det gick att känna värme från dem under nätbotten. De fick den andra portionen av sockervatten dagen efter. Innan den givan gavs registrerades om någon inte hade konsumerat det tidigare. 7 av dem har tagit allt, de övriga 3 har tagit hälften. Alla fick en påfyllning av en halv liter 50/50 % flytande mat. Med tanke på att bina får vatten serverat på deras ovansida är de inte intresserade av att flyga ut. Vattenhämtarna hämtar vatten samt bär ned till yngelklotet. Det är ett enklare sätt för dem att skaffa vatten på än att flyga ut. Temperaturer kring + 5 – 8 grader C i naturen är inte lämpligt för bin. Senare i veckan, torsdagen den 19 kollades värmeutvecklingen under nätbotten. Alla verkar med tanke på värmen de avger vara i full gång med att producera yngel. Om det är stor eller liten mängd avslöjas den närmaste tiden. Vilken typ av yngel som produceras blir intressant att se!

Mvh 

2020-03-14 

I dag en solig dag med endast plus 5 grader. Kollade bina genom att lyssna på dem strax vid middagstid. Gjorde som sist med handen. Kände med fingrarna på undersidan av värmekudden som bina alstrar. Den värmen förmedlade att produktion av yngel är igång. Bina i kuporna är nöjda med tillvaron. De har fått vatten serverat för några dagar sedan. Pollen har de från i höstas samt vintermat. Om några dagar får de mer sockervatten. Det är vädret som avgör när nästa gång blir. Förra året fick bisamhällena foderdeg samt vatten utan socker, det gick bra det också. Årets sockervatten har gett större effekt än förra årets drivfodring. 

Mvh 

2020-03-11 

Dagen har bjudit på mulet väder under förmiddagen. Eftermiddagen sol samt plus 10 grader. Riktigt stark blåst från väster har tryckt på hela dagen.  

Bisamhällena besöktes på eftermiddagen. Stoppade in en hand delvis i flustren. Fick en härlig samt skön känsla inombords när värmen från bina kom mot handen. De har nu fått upp temperaturen ordentligt i kuporna.  

Bina befinner sig nu i en hängande extra varm värmekudde i bikupan. De kan åstadkomma det här genom att det är helt tätt upptill. Värmen strålar ned en bit under nätet. Städande bin kan då helt riskfritt från kyla städa kupan. Sockervattnet de fick i går har gjort susen! Av värmen som har känts tidigare har drottningen lagt en del ägg. Å andra sidan finns ingen kännedom om vad för sorts ägg som läggs! Det får kollas upp en varm samt solig dag om ca 10 – 14 dagar.  

Det talas mycket om global uppvärmning av jordklotet. Mycket tankar ligger i detta samt om uppfödning av bin. Har tidigare under året sett flyttande fåglar flyga norrut i plogformation. De har en inbyggd barometer som känner av vädertyperna. Nu är uppfödningen av bin också igång. De beräknas möta tidigt blommande växter framöver. Det ger ca 4 yngelperioder fram till att naturen flödar av nektar samt pollen. 

Mvh 

2020-03-10 

Söndagen den 8 mars kollades bisamhällena. I stort sett hela handen stacks in i flustret. Nådde med fingrarna ända in till centrum under samhällena, ett nät var emellan. Det kändes att bina åstadkom mer värme nu än vid tidigare tester. Tydligen har bina höjt upp temperaturen i kuporna till yngeltemperaturen plus 35 grader. 

Måndagen den 9 mars plus 8 grader, åter besök i bigården. Kupornas bottnar befriades från döda bin, vaxsmulor samt annat skräp på förmiddagen. Där var faktiskt inte mycket att städa bort. Några tiotal bin låg där, endast lite med mögel i övrigt var näten rena samt fina. Var faktiskt förvånad över hur rena bottnarna var. Vid städningen av dem lyftes vinterlådan undan. Fick då en klar information om hur mycket mat som bisamhällena har kvar. De flesta har hushållat bra med vintermaten eftersom det är rikligt av den kvar. Det finns undantag! Ett samhälle har sparsamt, får hålla koll på det framöver. Den tidiga städningen av bottnarna väckte upp bina, mer eller mindre tvingade dem att rensa sig. Det har sin grund av en information som ett samhälle gav i söndags. En stor träckpärla låg strax i flusteröppningen. Den var gul till färgen. Tänkte! Samhället har haft yngel länge. Den gula färgen på träcket visar att de har, håller på att konsumera pollen i kupan. Det gav åter tanken på att de behöver komma ut för rensning. Några timmar senare, på eftermiddagen vid besöket var det full aktivitet framför kuporna. Temperaturen var då plus 12 grader lite sol. De nödigaste bina i bisamhällena rensade sin tarm från träcket! 

I dag tisdagen den 10 mars, dagen bjöd på lite sol samt plus 8 grader svag vind, en skön dag. Bina fick drivfoder på eftermiddagen. En halv liter 50:50 % socker, vatten fritt i en foderbricka. Det var välkommet eftersom de började dricka direkt. Drivfoder ges med omkring tio dagars intervaller. Flusterna får kollas emellanåt. 

Mvh 

2020-03-02 

Dagens väder nämndes om på vädersiterna att solen var tänkt vara synlig i dag. Den sågs med värmande strålar på förmidagen, middagen. Termometern visade på plus 8,2 grader klockan 13,30. Hade planer på att besöka bigården samt eventuellt spela in lite film. Gjorde det fast att det regnade. Något filmklipp blev det inte! Vårregnet ville inte sluta! Kameran blev kvar i jackfickan hela tiden. Fick i stället med det gamla avlyssningsdonet lyssna på binas ljud. Ett gudomligt skönt ljud kom in i örat. Hajade till av ljudet, kände lycka inombords, något kändes i ögonen! Ett annat tonläge än det var senast. Bina var nu på gränsen till helt tysta. De hördes genom ett litet svagt susande. Något bi hade kommit enskilt, vilket hördes med ett pipande ljud. Tänkte, ett bi som ville lämna kupan för att dö ute i naturen. En gissning till högre tonläge tidigare får nog tillskrivas att biklotet förflyttade sig i bikupan.  Till en ram eller flera med mat bakåt i kupan. När taken på några bikupor lyftes för en tid sedan. Då kunde konstateras att dessa bisamhällen med mycket bin hade tre ramar med mat kvar. Troligt att de där ramarna har tagits i anspråk av vinterklotet. Det där speciella ljudet vid bins förflyttning till fler ramar med mat har hörts tidigare. Det är flera år sedan senast. Då revs ett tak av för att kolla. Bina var då på väg bakåt, vilket syntes genom täckplasten. När bisamhällena tömmer ut vinterträcket om några dagar. Det blir då att stödmata de på gränsen svältande bisamhällena. Får anklaga mig själv för den här uppkomna situationen. Drev bina på eftersommaren, det skapade många vinterbin. Även genom nya drottningar förra året. Får nu i vår försöka ro i land det som har orsakats! 

Mvh