Min Biodling okt. 2023

2023-10-08

Nu är grejorna för hanteringen av separeringen honung från vaxramarna klara till nästa år när de behövs.

Förberedelserna är klara för att smälta ut vax från biramar. Väntar på att det blir billig el några dagar. Det behöver också vara lite svalare samt riktigt blåsigt. Då brukar elen vara billig!

Mvh

2023-10-06

Den här dagen har bjudit på mycken väta. Under dagen har en del planering för kommande dagar. Det är nu tid för att smälta ur gammalt svart vax från gamla ramar som varit i bikuporna. Dessa har varit i bisamhällenas yngelrum sedan april år 2022 samt fram till årets slutskattning senare delen av augusti.

Diskning av grejorna från utvinningen av honungen är klart. Sedan lite skurning av golvet i morgon tidigt. När golvet är torrt kan grejorna monteras samman igen. De blir, då klara, till nästa års biodling, om bina överlever vintern!

Mvh

2023-10-05

I dag förmiddag regn, eftermiddag sol, bra väder. Morgondagen regn hela dagen, skarp blåst samt grader kring plus 14. Kommande dagar därefter orkar inte graderna längre upp än till 10 – 11 plus någon dag sedan inte ens det.

I dag siktades en riktigt stor flock tranor, ett hundratal som gick därtill betade på höstsådda åkerfält. Det kom också kanadagäss söderifrån samt landade bland tranorna. De var långt bort, inte nåbara för en kamera. Men lätena de frambringade gick inte att ta miste på, de skränade kolossalt.

De många fåglarna sågs efter att ha besökt en bigård på slätten. Besöket där var av anledningen att klippa av gräset framför, under samt runtomkring bikuporna. Även en koll av att allt stod rätt till i den bigården.

Mvh

2023-10-04

När biodlingen har varat många år, då samlas en del grejor som senare visar sig att inte längre behövas. Nyare grejor har kommit till samt gamla ligger och skräpar lite varstans. Till slut efter mycket vånda börjar man inse att dessa grejor är något jag inte behöver mer.

Det stod mig emot att köra iväg med de ovan i bild till tippen. Allt det här var rent och gångbart inom någons biodling. Jag hade inte bruk av dem, de hade tjänat min biodling under många år och de var uttjänade för flera år sedan. De hade bara hamnat under ett stycke plast uppe på vinden samt sedan glömts bort.

Kontaktade en biodlare jag visste var i behöv av ramar. Mitt budskap till denne var att bruka det som behövdes, sedan kör jag det övriga till tippen. Biodlaren var nöjd samt tog hand om allt. Ingen resa behövde göras till tippen. Jag var nöjd eftersom mycket grejor kom bort från vinden. Där finns mer bigrejor som är svåra att skiljas ifrån i nuläget!

Mvh

2023-10-03

Vi har kommit in en ny månad av året. Det ger rikligt med regn de närmaste dagarna, senare dagarna mindre de närmaste två veckorna.

Bina sitter stilla i sina kupor samt är nöjda med tillvaron. Speciellt nu när de har blivit befriade från merparten av varroakvallstren.

Bikuporna kommer som vanligt att besökas någon stund då och då. Detta för att få vetskapen att allt står rätt till med dem.

Innan snön kommer förses bikuporna med snöskydd. Då blir bisamhällena mer ombonade fram till våren.

Mvh