Hej Biodlare mars, april 2019!

2019-03-22

Hade planer på att lyssna av bisamhällena i går. Gjorde besök av dem då. Det gick inte att höra något i den grymt starka blåsten. I dag besöktes bina åter. Från alla kupor flög det ut bin samt de uppehöll sig i lufter framför kuporna. Framför tre kupor var det riktigt lite med bin i luften. Tänkte ta av spännbanden samt lyfta på taken. Det här förblev bara en tanke utan åtgärd. Avvaktar till en något soligare dag än i dag därtill varmare väder. Möjligen den dagen inträffar i nästa vecka. Då är planeringen att drivfoderbrickorna med foder läggs på bisamhällena. Ett sätt att få igång drottningen att lägga lite fler ägg än vanligt under den kommande tiden. Samtidigt göra en koll om hur mycket med vintermat det finns i kuporna. Om möjligt även göra en snabbkoll efter täckt arbetsyngel i mitten av lådan.

Mvh

2019-03-13

Bigården besöktes återigen i dag. Blev en aning fundersam när några samhällen inte hördes med det gamla avlyssningsdonet. Funderade en stund på att lyfta av taken samt kolla om samhällena lever. Kom i stället till slutsatsen att hämta stetoskopet. Försöka med hjälp av det få vetskap om de här bina lever. Nog hördes de genom lådans vägg. Ett svagt susande ljud hördes från dem, i något samhälle ett enskilt bi åstadkom något högre surr. Försöker nog kolla upp bisamhällena om några dagar vid bra väder. Ser fram emot den dagen med sol samt något stilla blåst.

Mvh

2019-03-11

Snö samt flera minusgrader i dag på morgonen. Under förmiddagen gjordes tillsyn av bisamhällena. De alla stod stadigt på sina platser. Att bina i dem är igång det gick att se eftersom döda bin låg på stenarna under flustren. Städande bin gör sitt yttersta med att städa kupans botten från döda bin. Bina lyssnades av med det gamla donet. Ett stilla malande ljud hördes från dem där inne i sina vinterklot. Det blåste en del samt kallt väder kändes tränga i på bara kroppen. Ingen skön dag i bigården! Om några dagar besöks bigården igen. Väljer nog ett bättre väder då än i dag. Har tidigare haft funderingar på att drivfodra bina med start i senare delen av innevarande månad. Skjuter nog fram det ytterligare ett par veckor. Bina behöver ha varit ute ordentligt med att rensa sin tarm från träck. Ha kommit igång med att hämta vatten samt tidigt pollen.

Mvh

2019-03-06

Morgonen bjöd på snö samt några grader minus C. Några snöflingor singlade ned på förmiddagen. Strax efter middagstid kom solen fram mellan molnen, senare blå himmel samt termometern visade på plus. Precis då gjordes en koll av bisamhällena. Bina mår riktigt bra, det här hördes när de lyssnades av med det gamla donet. Bina är en aning igång, städbina är sysselsatta med att städa ut bin som dött under vintern. En del döda bin kom ut när en liten torr gren petades fram och tillbaka i flustret. I ett samhälle följde även några levande bin med ut, troligtvis städande bin. I och med att alla bisamhällena är ganska tysta, vilket förkunnar att de har en drottning. Hade det inte varit fallet skulle de sjungit en högt klagande sång. Fick en något skön känsla när bina besöktes i dag. Vid tidigare besök har luften känts rå samt kall. Den här dagen bjöd på något annat såsom råheten var borta samt att luften kändes lite varm fast att temperaturen endast var plus 5 grader. Våren är tydligen lite på gång!

Mvh