Min Biodling nov. 2023

2023-11-25

I dag försågs några bikupor med snöskydd. Detta eftersom snö är på väg att snart falla. Efteråt kollades binas förehavande inne i kupan genom att lyssna på kupornas sidoväggar med ett stetoskop. Av ljudet att döma mår bina riktigt bra, det hördes endast ett stilla sus från dem. Vid tillfället var – 5 grader, efter att hälften av kuporna fått snöskydd var fingrarna stela av sköld. De värmdes en del samt det hela kunde avslutas.

Strax efter att det blivit klart med snöskydden kom ruskigt många långhalsade fåglar. De kom från söder, flög mot norr, ändrade riktning samt flög mot nordost.

Det ser ut som att dessa flyttfåglar är vilse på nogot sätt, flyger här i norden när vintern står för dörren i naturen. De kan hända förkunnar att kylan snart är slut samt att den bytts ut till varmare klimat. Har hört talas om global uppvärmning!

Mvh

2023-11-24

Nu sedan länge sitter bina i sina vinterklot samt äter av vintermaten. Bikuporna besöks emellanåt för att se till att inget har hänt med dem.

Rensningen av gammalt mörkt vax från biramarna är nu undanstökat liksom att ramarna har blivit rentvättade. Vaxet som blev har blivit finsilat samt är nu rent och fint tills det pressas till nya vaxmellanväggar någon gång på det nya året.

Mvh