Min biodling augusti 2019

2019-08-17

Måndagen den 12 augusti togs transport-tillika tillsättningsburen bort. Då hade de hyperbra drottningarna från Ljungsbro godtagits av arbetsbina. På onsdagen drivfodrades bisamhällena för sista gången. Nästa gång de får foder blir vid invintringen omkring den 10 september. Hoppas att allt yngel har kläckts fram tills dess.

Fram till första delen av nästa månad blir att plocka ned bisamhällena till en låda. Nu befinner de sig på tre lådor. Den understa lådan rymmer mörka ramar med en del pollen i. Den lådan plockas bort ganska omgående. Om den saknar yngel! Ramar behöver plockas om för att binas vinterlåda ska bli dem till mötes.

Bisamhällenas yngelrum besöks ofta under binas aktiva tid. Får då god information om hur bina mår från gång till gång. Visserligen kollas ynglet i alla stadier noggrant varje gång. Nu på hösten är det ett noggrant sökande bland ynglet efter eventuella bissjukdommar.

Mvh

2019-08-06

För ett par dagar sedan befriades 36 vaxramar från honung. Det blev ingen höjdare! Den såg riktigt tunn ut när den rann ut från slungan. Vattenhalten kollades dagen efter, att då konstatera för hög vattenhalt hela 20,2 %. Gränsvärdet ligger på 20 %. En avfuktare startades i går eftermiddag för att få ned vattenhalten till ca 18 – 19 %.

I kväll vid solnedgången blir bisamhällena drivfodrade med kanderad honung. Årets sådan som inte har passerat silen utan har kanderat i hinkarna efter avslutad slungning. Genom drivfodringen med den honungen får bina den tillbaka.  Möjligt att det tillverkas lite fler vinterbin genom drivfodringen. Det är något som tar slut om ett par veckor. Sedan ska de flesta ynglen ha kläckts innan samhällena får vintermaten.

Mvh

2019-08-01

Det har inträffat en del i bigården. De flesta bisamhällena har fått nya drottningar. Senast i går fick två samhällen varsin ny. Väntan är lång för att få svar på om dess arbetsbin godkänner dessa drottningar. Försökte för lite drygt en vecka sedan att förena de här två samhällena med varsin apideas invånare. Föreningen gick i stöpet, arbetsbina dödade drottningarna samt gjorde allt för att försöka få till en drottning på sitt eget yngel. Lärdomen blev att skulle väntat till allt yngel var kläckt eller flyttat undan ynglet via en mellanbricka. Hade gjort fyra liknande föreningar tidigare utan problem. När det uppdagades att de båda drottningarna hade blivit dödade kom tanken fram på fortsättningen. Alternativ ett var att förena de båda samhällena med de övriga. Alternativ två var att få tag på två drottningar från någon som odlar fram drottningar till försäljning. Ringde en sådan biodlare i förgår och fick napp! Åkte i går förmiddag samt köpte de beställda drottningarna. Strax efter hemkomsten sattes drottningarna till i de drottringlösa samhällena. Under genomgången av de båda fick buren med drottningen ligga på ramarna för att se om hon var välkommen. Jo, de var riktigt önskade varefter burarna med drottning samt följebin hängdes ner i de båda samhällena. Bina i de båda samhällena var riktigt vresiga genom att utdela rikligt med stick. Snabbt som tusan kom bislöjan på! De nya drottningarna är från en mycket erkänd biodlare samt drottningodlare av Ljungsbrobiet.

Mvh

Lämna ett svar